Met kleine kinderen naar de bergen

Lieve, Sam and the tribe
9 min readFeb 19, 2021

Op reis met kleine kinderen. Evident? Niet altijd. Maar met deze tips kan je alvast goed voorbereid vertrekken.

Oostenrijk is een ideale vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen groot of klein. Aangezien wij 3 kindjes hebben van 1, 3 en 5 jaar geef ik tips voor reizen met kleine kinderen.

Voor gezinnen met grotere kinderen is het aanbod in de omgeving van Hochrindl ook enorm uitgebreid. Bij het boeken van een vakantie bij ons geven wij jullie graag alle tips op maat!

Wandelvakantie met kleine kinderen in de bergen

Voorbereiding

Reisverzekering? annuleringsverzekering? Coronaverzekering? Hoe bereid ik me het best voor bij het boeken van mijn reis?
Op onze instagrampagina ‘Nockalm_Lodge’ is een uitgebreide uitleg terug te vinden (IGTV ‘INSURANCE’)

De weg ernaar toe

Trein

Reizen met de trein, richting de bergen, hebben wij nog niet gedaan. Dit lijkt me met kleine kinderen toch een erg grote uitdaging. Dit transportmiddel staat wel nog op onze to do list, aangezien er nu een nachttrein rijdt van België tot in Wenen. Later meer hierover.

Vliegtuig

Persoonlijk nemen wij liever de auto voor reizen binnen Europa. Positief: klimaatvriendelijker, je kunt veel meenemen en je hebt alles dichtbij. Ook ga je van punt A naar punt B, op eigen tempo, zonder afhankelijk te zijn van vooropgestelde tijden. Je spendeert geen extra kosten aan een huurauto + extra verzekeringen. Uiteraard voor verre reizen kan dit niet anders, stuur mij gerust een privé berichtje op facebook of instagram ‘Nockalm_ Lodge’ en ik bezorg je onze gouden tips voor een (verre) vliegvakantie.

Auto

Als je geen al te grote koffer hebt, dan is een dakkoffer ideaal. Wil je dit niet zelf aankopen? Dan kan je dit huren, er bestaan universele rails om deze koffer op je auto te bevestigen. Of vraag eens rond bij vrienden? Ook wij leenden onze dakkoffer reeds uit, wanneer we hem zelf niet nodig hadden.

Wanneer rijden?

Wij rijden het allerliefste ‘s nachts. Waarom? De kindjes slapen, wij wisselen af, weinig verkeer, amper tot geen files… Naar Oostenrijk vertrekken we meestal rond 17u, we doen 1 pitstop net voor slaaptijd voor de kindjes en dan rijden we afwisselend door tot de eindbestemming. We plannen een rustige dag de eerste dag en gaan allen op tijd in bed.

Om 2u ‘s nachts vertrekken kan ook een oplossing zijn, voor degene die het lastig vinden om een nachtje door te steken. Dan heb je wat meer energie om te rijden en je kunt ook een paar uur genieten van slapende kinderen.

Zijn jullie geen nachtrijders? Dan raad ik aan om in periodes van 2,5u te rijden, genoeg entertainment voor de kindjes te voorzien en eventueel een tussenstop met overnachting te boeken… puur om het voor jezelf toch zo comfortabel mogelijk te maken.

Kinderen op de achterbank? Kruimels overal, voetsporen op de stoelen etc. Je auto gaat vuil liggen, heel vuil. Maar dit hoort erbij, dus je laat het los. Regel een bezoek aan de carwash de dag bij thuiskomst om je auto van binnen en van buiten goed onder handen te nemen.

Autorit

Wat voorzien in de auto:

- nieuwe (harde) boekjes; de boeken en pagina’s vliegen in het rond. Dus neem best boeken met stevige pagina’s. Tenzij je geen probleem hebt om na de reis wat pagina’s terug vast te lijmen.

- Een handpop, waarmee je je kinderen kunt entertainen. Deze kan verhaaltjes vertellen, liedjes zingen en vragen aan de kinderen om wat rustiger te zijn (ze nemen dit gemakkelijker aan van een grappige handpop, dan van een ouder)

- Het lievelingsspeelgoed van je zoon of dochtertje; auto’s, poppen, barbies etc.

- Raamstickers zijn mijn favoriet

- iPad met apps die ook zonder internet werken.

- Wat ik zelf nog aangeschaft heb is een soort van plastieken plank dat je op de schoot van je kindje legt en bevestigt achter de autostoel. Dit werd zeer mooi voorgesteld, maar zo handig was dit niet. Het sloot niet mooi aan, dus het speelgoed stond net iets te ver. Ook is het niet snel en eenvoudig (tijdens het rijden) aan en af te doen. Maar vooral de stevigheid was hetgeen wat mij stoorde. Dit rust op kinderbeentjes, dus die zijn niet zo lang. De plank stond altijd wat naar beneden gericht, hierdoor viel het klein speelgoed er telkens weer af.

Binnen handbereik: Ontsmettingsgel, tuutje, reserve tuutje, knuffeldoekje, slab, luiers, vochtige doekjes (handjes en billetjes), flesjes melk, verschoonmatje, reserve kledij baby, drinkflessen, losse (niet breekbare) potjes, ieder kind een andere kleurtje. Deze potjes gebruik je telkens je hen iets van eten geeft… dit beperkt de kruimels.
Veel eten meedoen: kleine tussendoortjes zoals rozijnen, gedroogde abrikozen, bananenchips, nootjes (boven de 5jaar!), koekjes, boterhammen op voorhand gesmeerd, fruit en groente. Mijn favoriete koek is een cracotte of rijstwafel… hier zitten ze het langst aan.
*Extra tip: ik maak altijd een quiche met broccoli en zalm voor vertrek. Dit eten de kindjes graag koud op. Zo moeten we niet stoppen om te eten en hebben ze toch iets voedzaam op.

Accommodatie

All-in hotel, camping, huisje, appartement… we hebben het allemaal al gedaan met onze kleine pagadders. Maar telkens wanneer we iets nieuws proberen, weten we terug waarom kindvriendelijke appartementenhuizen onze favoriet zijn.

Een must; kleinschalig, min. 2 kamers in het appartement, een eigen keuken met alles erop en eraan én een kinderspeelruimte binnen en buiten.

Voordelen:

- Je ziet andere mensen; dit is leuk voor jezelf om eens een praatje te maken + als er kinderen van dezelfde leeftijd aanwezig zijn, entertainen zij elkaar. Rustig een boek zitten lezen, met kleine kinderen rond je… is voor ons toch een utopie.

- Geen massabedoening, geen late feestjes, geen drukte in en rond het gebouw… zo kan je ook genieten van de rust wanneer de kinderen slapen. Ook is er meestal babyfoonbereik in en rond het gebouw.

- 1-kamer appartement lukt wel, maar het geeft toch net iets meer luxe voor jezelf om de kinderen apart te kunnen leggen.

- Koken op vakantie, daar heb ik persoonlijk geen problemen mee. Mijn man gaat dan met de kinderen naar de speelruimte en ik kook ondertussen op mijn gemak, met verse groenten die we in de (super)markt kochten. Willen we toch eens ergens gaan eten, dan doen we dat gewoon. Maar ik weet dan zeker dat mijn kinderen niet elke dag frieten met een schnitzel te eten krijgen.

Extra pluspunt:

- Reisbedje op locatie
- Eetstoel op locatie (indien niet aanwezig; zelf de IKEA eetstoel meebrengen)
- Omheinde tuin; veiligheid boven alles!
- Ik heb altijd mijn twijfels tussen een bad en een douche. Hygiënisch vind ik een bad niet en een douche is niet zo praktisch met een baby. Daarom raad ik aan om een opblaasbadje mee te doen op vakantie, zo kan je je baby toch gemakkelijk wassen. Terzijde dit opblaasbadje hoef je niet aan te schaffen om naar Hochrindl te komen. Wij voorzien een badje voor de allerkleinsten.

Nockalm Lodge zal vanaf de zomer 2021 volledig beantwoorden aan deze eisen, zodat jullie zorgeloos kunnen genieten van al deze voordelen.

Schommelen op de berg

Wandelen ter plaatse

Een buggy meedoen ja of neen?

Hier kunnen wij minder over meespreken. Af en toe nemen we eens een plooibuggy mee op reis, maar telkens opnieuw halen we deze amper tot niet uit. Zelfs wanneer je kindje nog in maxi cosi zit, prefereren we het ‘dragen’. We voelen ons minder flexibel met een buggy.

Wij zijn dragers, echte dragers; draagdoeken, draagzakken, draagrugzakken. Niets is ons onbekend.

Draagdoek

Ben je handig met een draagdoek, dan raad ik dit aan wanneer je een rustige wandeling doet in de bergen. Je baby zit mooi dicht bij jou, in een ergonomische houding. Is het wat kouder, kies dan voor een dikkere draagdoek met rekstof (goed aanspannen wel zodat deze tijdens het wandelen niet losser komt te zitten). Is het warm dan zijn de bamboe draagdoeken ideale temperatuurregelaars.
Tip: Let er op dat je draagdoek goed aangespannen is en je kindje mooi in een ‘M’ houding zit. Er zijn heel veel goede Youtube filmpjes, die je stap voor stap hierbij kunnen helpen. Oefening baart kunst!

Dragen in een geweven draagdoek

Draagzak op de buik

Bij stevige wandelingen, maar is je kindje nog te klein is om in een draagrugzak te zitten, dan raad ik een ergonomische draagzak op de buik aan.

Niet: de Babybjörn, deze is niet stevig of ergonomisch voor ouder en kind (tenzij ze hun gamma al aangepast hebben, maar ik spreek hier over draagzakken van de laatste 5 jaar)

Wel: merken zoals Ergobaby. Ideaal met een verkleinkussen en neksteun, zeker voor langere tochten. Tip: uw kindje kijkt altijd naar jou. Dit is de enige manier om uw kindje ergonomisch te dragen. Wanneer je kindje met de rug tegen je buik zit, dan zitten de beentjes niet in een ‘M’ houding.

Draagzak

Dragen op de rug

Ik heb twee favorieten in de draagrugzakken. Dit omdat er voldoende aanpassingsmogelijkheden zijn voor jezelf en voor je kindje. Anders draag je het gewicht verkeerd en is het voor jezelf zeer lastig vol te houden en is dit ergonomisch niet OK.

Welke rugdrager raad ik aan?

- Deuter is een goed merk; licht in gewicht en mooi plat te vervoeren

- Babydrager Poco Ag Plus; hier zit er zeer veel versteviging in, zodat je deze zeker op je heupen draagt + je kunt hem net iets langer maken dan de Deuter, ideaal voor grote papa’s (of mama’s)

Beiden hebben een zonnescherm en een regenscherm. Ze zijn voorzien van extra opbergzakken; zodat je luiers, drinken, eten, reservekledij… gemakkelijk mee kunt doen op wandeling. Qua gewicht zaten wij aan een maximum van zo’n 20kg (kind van 16kg + draagzak + water en drinken) Wanneer je niet gewoon bent van te dragen, start met korte wandeltochten, om te zien of het fysiek haalbaar is.

Draagrugzak

Oostenrijk is een ideaal wandelgebied. Ook zijn er verschillende wandelwegen aangepast voor kinderen. Met animatie en opdrachtjes. Dan kunnen ze zelf gewoon enthousiast meewandelen.

Voorzie stevige schoenen, want de wandelwegen liggen er niet mooi strak bij. Ik ben fan van de wandelschoenen van Quechua. Je kunt ze in laag, middelhoog en hoog formaat kopen. Onze dochter heeft hoge eisen voor nieuwe schoenen, maar deze wandelschoen doet ze heel graag aan. Hij zit stevig, zeer gemakkelijk zelf aan en af te doen, en ziet er ook nog leuk uit + Op waterdichtheid zijn ze hier ook al getest.

Wandelen in de Nockbergen

Of ze lang meegaan, kunnen onze kinderen niet testen. Ieder seizoen groeien hun voeten met 1 maat, waardoor we snel nieuwe schoeisel moeten aanschaffen. Er zijn wel een paar Belgische winkels met wandelschoenen, die ik zeker nog eens wil uittesten, later meer hierover.

Reken altijd wat langere wandeltijd, wanneer de kinderen zelf wandelen. Het tempo ligt wat lager en tussendoor stop je wat meer om te eten, zwemmen, plassen…

Gaan eten met kinderen

In het begin bekeken we alle menukaarten grondig en gingen we pas plaatsnemen in een restaurantje wanneer het kindermenu ons aanstond. Deze tijden zijn, gelukkig, veranderd. Waar wij het gezellig vinden, gaan we binnen, we vragen of er een kinderstoel ter beschikking is en we nemen plaats. Aangezien ik op vakantie het meest van de tijd zelf lekker kook, maakt het op restaurant niet uit wat de kinderen eten, zolang ze het maar lekker vinden… en dat is meestal gewoon mee-eten van ons bord; lekkere vis, groentjes en brood of een frietje. Onze kinderen zijn niet echt spaghetti of kippennugget-eters, maar als ze dit wel willen… geen probleem, zolang er maar even rust aan tafel is.

Slechte aankoop: De Minimonkey minichair; dit is een soort van harnas dat je bevestigt aan een gewone stoel, waardoor je kindje ‘veilig’ vast zit. Dit kocht ik aan om op restaurant te kunnen gaan op plaatsen waar geen kinderstoel aanwezig was. Maar misschien had ik de vraag moeten stellen, zijn kinderen dan echt welkom? En handig vind ik het niet. Als ze veel bewegen vallen ze met stoel en al… Of als het sluwe sloebers zijn, dan zien ze het als een uitdaging om zich hieruit te ‘bevrijden’.

Meenemen op restaurant: een slab, kleurboek en kleurpotloden, autootjes, puzzeltje, ev. Ipad met apps die geen internet nodig hebben.

Mindset

Je bent op vakantie, go with the flow. Doe gewoon je ding. Niet elke dag moet gevuld zijn van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Wees mild voor jezelf. Een familievakantie is er om uitgebreid te genieten van elkaar en de omgeving.

--

--

Lieve, Sam and the tribe

Gezin van vijf, afkomstig uit België, wonend in Oostenrijk. We runnen het kindvriendelijke Nockalm Lodge en houden van het outdoor family life in Karinthië!